Wino to znakomity dodatek do wielu dań. Możemy używać go zarówno jako przyprawy w trakcie gotowania, jak i jako dodatek przy spożywaniu posiłków. Często doskonale podkreśla smak dania. Jednak aby zwiększyło walory posiłku, a nie im ujmowało, wino musi być odpowiednio dojrzałe. Dlaczego wino powinno leżakować?
Na czym polega leżakowanie?
Leżakowanie to nic innego jak dojrzewanie naszego wina. Głównym procesem, który za to odpowiada jest powolne utlenianie się trunku oraz jego estryfikacja. Jest to reakcja chemiczna, która zachodzi pomiędzy kwasami, a alkoholami zawartymi w winie.
Jak przebiega leżakowanie?
Leżakowanie to bardzo ważny etap przy produkcji wina, dlatego powinno odbywać się w określonych warunkach. Najczęściej wina leżakują w drewnianych beczkach. Alternatywą dla beczek są tak zwane kufy dębowe. One także mają kształt beczek, jednak są dużo większe. Wysokością przewyższają zazwyczaj dorosłego człowieka. To właśnie dzięki umieszczeniu wina w beczkach i kufach zachodzą wszystkie niezbędne do uzyskania pożądanego smaku procesy, które zostały opisane wcześniej. Dzieje się tak za pośrednictwem powietrza, które dostaje się do wina poprzez pory drewna, z którego wykonane zostały zbiorniki, w którym wino dojrzewa.
Istotne jest jednak to, by proces leżakowania przebiegał bardzo powoli. W przeciwnym wypadku wino zamiast dojrzewać – zepsuje się. Oznacza to, że jego smak stanie się dużo gorszy od wyjściowego. Tempo dojrzewania wina na szczęście można kontrolować.
Aby proces leżakowania przebiegał prawidłowo, a więc wino dojrzewało powoli, należy nadzorować ilość powietrza w beczkach lub kufach. W procesie utleniania oraz estryfikacji objętość wina stopniowo się zmniejsza. To sprawia, że w naczyniach, w których trunek dojrzewa, pojawia się dodatkowe miejsce. Dodatkowe miejsce oznacza obecność dodatkowego powietrza, które przedostaje się do beczki z jej otoczenia. Nadmiar powietrza niebezpiecznie przyspiesza proces dojrzewania, dlatego właśnie co jakiś czas należy beczkę lub kufę dopełnić. Powinny one przez cały proces leżakowania być wypełnione winem po brzegi. W ten sposób na napój oddziałuje tylko powietrze dostające się do niego przez pory drewna, a nie to zbierające się wewnątrz naczynia.
Co ważne, do leżakowania potrzebne są również odpowiednie warunki otoczenia. Wino dojrzewać powinno osłonięte od światła oraz w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej poniżej 10 stopni Celsjusza.
Dlaczego wino powinno leżakować?
Leżakowanie wina powoduje, że młode wino powoli i sukcesywnie się starzeje, co działa na jego korzyść i jest bardzo pożądane dla naszego podniebienia. Młode wina często bowiem okazują się niezbyt smaczne, a nawet jeśli smakują przyzwoicie, to wciąż pozostawiają wiele do życzenia.
Harmonia smaków i zapachów
Chodzi przede wszystkim o brak zharmonizowania smaków i zapachów. Równowagę w jednym, jak i w drugim, osiągnąć można tylko za pomocą powolnego, cierpliwego leżakowania. Procesu tego nie da się przyspieszyć ani zastąpić, dlatego to, by pozwolić trunkom dojrzewać, jest tak niezwykle ważne.
Bogaty bukiet
Poza tym, że smak i zapach dojrzewającego wina stopniowo dążą do harmonii, to pogłębia się także jego aromat. Z każdym przeleżanym miesiącem będzie o głębszy, pełniejszy. Czas działa również na korzyść aromatu wina, powodując, że w długo leżakowanym trunku wyczuwamy wyraźniejszy, zniuansowany bukiet.
Wydobycie aromatów
Wszystko dzieje się za sprawą tego, że w procesie dojrzewania mocny smak winogron i alkoholu powoli i stopniowo się zaciera. Ustępuje on znacznie delikatniejszym nutom. To właśnie dzięki długiemu leżakowaniu zaczynamy w winie wyczuwać wszystkie te subtelne aromaty świadczące o jego jakości. Odpowiednie leżakowanie wydobędzie z wina zapachy najróżniejszych owoców, ziół, kwiatów oraz przypraw. W procesie produkcji wina nie osiąga się tego wszystkiego poprzez dodatek sztucznych czy też naturalnych aromatów odpowiadających na przykład jagodom lub goździkom, tylko właśnie poprzez prawidłowo przeprowadzone leżakowanie.
Jak długo leżakuje wino?
W zależności od tego z jakim winem mamy do czynienia, różna będzie pożądana długość jego leżakowania. Zależy to już nawet od najbardziej podstawowego ich składnika, czyli rodzaju owoców. Nie jest bowiem prawdą, że wino wytwarza się jedynie z winogron, choć faktycznie właśnie ten rodzaj trunku jest najczęściej spotykany.
Bardzo dobre wina otrzymuje się także z porzeczek, szczególnie czarnych. Dla takiego wina proces leżakowania wynosi zazwyczaj około trzech lat. Nieco której leżakować będą wina zrobione z jabłek. W zależności od gatunku owoców i rodzaju wina, leżakowanie wynosi tu od roku do około dwóch lat.
Największe jednak znaczenie dla czasu leżakowania ma rodzaj samego wina. Najkrócej leżakują zazwyczaj wina lekkie, szczególnie te białe. Zwykle proces ich dojrzewania trwa około roku, ewentualnie półtora roku.
Inaczej rzecz ma się w przypadku win o pełnym bukiecie, takich jak Bordeaux lub wina burgundzkie. Te leżakować mogą nawet do dziesięciu lat. Najdłuższym okresem leżakowania charakteryzują się natomiast wina południowe. Choć zdarza się, że proces ich dojrzewania kończy się już po 10 latach, to nierzadko trwa on lat nawet dwadzieścia.
Vinifera wina francuskie |
Księdza Piotra Ściegiennego 57/3 |
70-354 Szczecin |
500058158 |
vinifera.pl |
Podobne treści : |
https://www.sztamka.pl/jak-dlugo-powinno-sie-robic-wino/ |
https://www.maius.edu.pl/jakie-wino-do-grzanca/ |
https://www.rangerspoland.com.pl/jakie-wino-do-makaronu/ |